Otevírací doba

Naši otevírací dobu o svátcích 1.5. a 8.5. najdete ZDE (click).


Jak vybrat umyvadlovou vodovodní baterii

Krátký článek, který Vás v základních bodech seznámí s tím, jak si vybrat správnou umyvadlovou baterii pro Vaši koupelnu.

Při výběru baterie musíme brát v úvahu:

  • vzhled
  • umístění
  • rozměry baterie

Na konci článku poté najdete nejčastěji kladené dotazy při výběru baterie. Přečtením si usnadníte výběr, zejména dotazy technického rázu.

Vzhled baterie

Hranaté vs. oblé tvary

Vzhled baterie by měl korespondovat se zbytkem koupelny. Pokud je koupelna se zařizovacími předměty (WC, umyvadlo, vana), které mají ostřejší pravoúhlé hrany, je dobré zvolit také hranaté tvary u baterie.

Ucelené série

Baterie jsou vyráběný v ucelených sériích, kde najdete sjednocenou umyvadlovou baterii se sprchovou, vanovou a bidetovou. Zejména se jedná o tvar páky, který celou sérii sjednocuje. Na našem webu můžete prokliknout sérii z detailu jakékoli baterie. Pokud cíleně hledáte nějakou sérii, můžete použít vyhledávání v horní zelené liště, nebo filtr sérií v sekci baterií.

 TIP: Chromované baterie není nutné kupovat v sériích, řada zákazníků kombinuje baterie napříč sériemi a výrobci. Myslete v tomto případě na to, že na páce baterie je název výrobce. U barevných bateriích naopak doporučujeme kombinovat jen jednoho výrobce z důvodu stejného odstínu barvy.

Umístění baterie

Stojánková umyvadlová

Stojánková umyvadlová baterie je základní vodovodní baterie, která stojí na umyvadle nebo na umyvadlové desce. Průměr otvoru v umyvadle nemusíte vůbec řešit, je univerzální. Můžete se tak v tomto ohledu věnovat pouze vzhledu baterie v kombinaci s umyvadlem. Do desky je nutné otvor pro baterii vyvrtat.

Nástěnná umyvadlová

Vodovodní baterie nemusí vždy stát na umyvadle, může být také připevněna na zeď, na vodovodní trubky ve zdi. V takovém případě potřebujeme umyvadlo bez otvoru pro baterii. U této baterie nás zajímá rozteč, o té více níže v rozměrech baterií.

Podomítková umyvadlová

Tento typ baterie je také umístěn na zdi, ale má navíc část pod omítkou. Buď samostatné podomítkové těleso, nebo podomítkový rozvod vody, příklad zde. Tento typ baterií se nejčastěji používá k umyvadlovým mísám.

 Existují ještě volně stojící umyvadlové baterie, které se používají pro luxusní volně stojící umyvadla.

Rozměry baterie

Základní rozměry

U baterií můžete podle základních rozměrů na našem webu filtrovat. Asi nejdůležitější je výška baterie (zeleně). Rozměr je udáván při zavřené páce. Pokud potřebujete baterii k umyvadlové míse, doporučujeme vybírat baterii vyšší než 20 cm, podle výšky umyvadlové mísy. Vyložení baterie (růžově) značí jak daleko baterie zasahuje do umyvadla. Spolu s výškou výtoku tak lze vybrat baterii pro pohodlné mytí rukou, nebo naopak malou baterii při nedostatku prostoru.

Vyložení od zdi

U nástěnných a podomítkových bateriích také najdeme vyložení, ale ne od středu baterie, ale od zdi. Jedná se o vzdálenost od zdi po výtok baterie (na obrázku růžově). Podle tohoto rozměru je možné také filtrovat.

Rozteč baterie

U umyvadlových nástěnných baterií se jedná o vzdálenosti mezi připojeními na vodovodní potrubí. Rozteč u baterií (nejen umyvadlových) existuje 10 nebo 15 cm. Prakticky všechny baterie mají rozteč 15 cm. Menší rozteč 10 cm se vyskytuje ve starších bytech, nebo panelákových koupelnách.

Podle těchto rozměrů lze baterie v našem e-shopu filtrovat. Další dodatečné rozměry najdete na výkresu u konkrétní baterie.

Nejčastěji kladené dotazy

Jak najdu umyvadlo s vhodnou velikostí otvoru pro stojánkovou umyvadlovou baterii?

Toto nemusíte řešit, protože otvor na umyvadle je univerzální. Umyvadlovou baterii umístíte bez problému na jakékoli umyvadlo s otvorem pro baterii.

Jaké spojovací hadičky potřebuji?

Hadičky vedoucí k roháčkům nemusíte dokupovat. Jsou standardně v balení u baterie.

Co dalšího potřebuji k umyvadlové baterii?

Nejnutnější příslušenství jsou roháčky (rohové ventily). Pro delší životnost baterie doporučujeme rohové ventily s filtrem. K 1 baterii potřebujete 2 rohové ventily. Jeden na studenou a druhý na teplou vodu.

Nyní máte již základní přehled v umyvadlových bateriích a můžete pokračovat v nákupu: umyvadlové baterie.